http://www

http://www.freemalaysiatoday.com/…/sabah-lawyers-offer-to-…/
KOTA KINABALU: Persatuan Undang-Undang Sabah (SLS) bersedia membantu kerajaan negeri jika mahu campur tangan dalam undang-undang Petronas yang menyatakan Sarawak sebagai defendan, membenarkan Mahkamah Persekutuan menyelesaikan masalah pemilikan sumber petroleum di negara ini.
Brenndon Soh
Presidennya, Brenndon Soh berkata, masyarakat itu bersedia membentuk jawatankuasa khas peguam yang akrab dengan isu undang-undang yang terlibat untuk memperkukuhkan kedudukan Sabah dalam perkara itu.
“Masyarakat prihatin terhadap cabaran Petronas terhadap tuntutan kerajaan negeri Sarawak terhadap pihak berkuasa pengawalseliaan di sektor minyak dan gas huluan,” katanya.
“Saya faham bahawa salah satu isu utama adalah sama ada pengambilan sumber petroleum memerlukan pajakan melombong dari kerajaan Sarawak,” katanya kepada FMT.
Tindakan undang-undang itu adalah sebagai tindak balas kepada pengumuman baru-baru ini bahawa semua syarikat yang beroperasi di huluan minyak dan gas negeri di negeri ini perlu mendapatkan tambahan lesen dan pajakan daripada kerajaan negeri mengikut Ordinan Minyak Pertambangan Sarawak 1958.
Soh berkata Petronas bergantung kepada Akta Petroleum Development 1974 (PDA) yang menyatakan bahawa ia adalah sektor eksklusif pengawalseliaan di seluruh Malaysia.
Beliau berkata sejak Sabah adalah pengeluar utama negara minyak, sebarang tafsiran PDA oleh badan kehakiman akan menjadi preseden yang mengikat dan boleh membawa kesan yang meluas kepada negara.
“Mahkamah kemungkinan akan mengeluarkan masalah kanvas seperti legalisasi niat negara untuk menerbitkan izin dan lisensi pertambangan, ketentuan Perlembagaan Persekutuan terkait dengan royalti dari petroleum dan mungkin juga termasuk kesahihan Akta Laut Wilayah 2012 yang berupa hadkan laut wilayah Sabah hingga tiga batu nautika, antara lain,” katanya.
Bagaimanapun, Soh berkata masyarakat akan menunggu tindakan jaksa umum Sabah mengenai perkara itu.
Pada hari Isnin, diberitahu bahawa Petronas telah memfailkan permohonan mahkamah untuk mengisytiharkan eksklusif pemilikan terhadap sumber petroleum negara itu.
Kerajaan Sarawak pada bulan Mac telah menegaskan haknya berhubung dengan sumber petroleum dan sepatutnya mengambil alih sepenuhnya kuasa pengawalseliaan pada huluan dan hiliran aktiviti pada bulan Julai.
Kerajaan Negeri telah menubuhkan syarikat minyak dan gas syarikatnya, Petroleum Sarawak Bhd (Petros), untuk tujuan ini.
Hak-hak minyak dan gas Sabah dan Sarawak menjadi isu penting bagi ahli politik di kedua-dua belah pihak, terutamanya dalam beberapa tahun kebelakangan ini.
Terdapat peningkatan panggilan untuk kedua-dua negeri untuk menikmati hak lebih besar terhadap sumber petroleum mereka selaras dengan Perjanjian Malaysia 1963
Petronas meminta pengisytiharan mahkamah mengenai pemilikan sumber petroleum
Ahli politik Sabah kecewa dengan petronas undang-undang Petronas.


Facebook: https://www.facebook.com/frederick.jinus

372 Replies to “http://www”

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *