Silahkan simak PENJELASAN BADAN POM TERKAIT TUTUP KEMASAN AIR MINERAL YANG TIDAK TERSTANDAR

Silahkan simak…..
PENJELASAN BADAN POM TERKAIT :
TUTUP KEMASAN AIR MINERAL YANG TIDAK TERSTANDAR
Sehubungan dengan beredarnya video di media sosial terkait tutup kemasan botol produk air minum dalam kemasan (AMDK) yang tidak terstandar atau mudah terbuka pada bagian atasnya, Badan POM telah berkomunikasi dan memanggil pihak produsen untuk mendapatkan penjelasan.
Produk AMDK merek AQUA dengan tutup kemasan botol yang tidak terstandar, dimana kemasan mudah terbuka pada bagian atas (disebut sebagai “pecah koin”), merupakan kemasan botol 330 ml dengan nomor batch tertentu yang diproduksi oleh pabrik di Cianjur bulan Juni 2017.
Terhadap produk tersebut, produsen telah melakukan penarikan/recall. Dan sebagai wujud tanggung jawab, produsen telah mengeluarkan pernyataan perusahaan terkait informasi tutup botol 330 ml pada tanggal 26 Juli 2017.
Badan POM memerintahkan produsen untuk memantau proses penarikan dan memastikan bahwa produk yang bermasalah tidak ada lagi di peredaran.
Badan POM telah melakukan penelusuran dan sampling terhadap produk yang bermasalah, dan akan terus melakukan pengawalan terhadap kasus ini sebagai perlindungan terhadap masyarakat.
Badan POM mengajak masyarakat untuk menjadi konsumen cerdas dengan selalu melakukan Cek “KLIK” (Kemasan, Label, Izin Edar, dan Kedaluwarsa) sebelum membeli dan mengonsumsi produk Obat dan Makanan. Pastikan kemasannya dalam kondisi utuh, baca informasi pada label, pastikan memiliki izin edar dari Badan POM, dan tidak melebihi masa kedaluwarsa.
Masyarakat yang menemukan produk bermasalah dapat menghubungi Contact Center HALO BPOM 1-500-533 (pulsa lokal), SMS 0812-1-9999-533, e-mail: halobpom@pom.go.id, atau Unit Layanan Pengaduan Konsumen (ULPK) Balai Besar/Balai POM di seluruh Indonesia.
Link : http://www.pom.go.id/…/PENJELASAN-BADAN-POM-TERKAIT-TUTUP-K…
Link video terkait :
https://youtu.be/3gIvPhzvsDc
Cc bu Reri Hidajat

Saya adalah orang yang percaya bahwa musik bisa menyampaikan pesan yg lebih baik dari sekedar kata2

Saya adalah orang yang percaya bahwa musik bisa menyampaikan pesan yg lebih baik dari sekedar kata2
Beberapa minggu lalu saya dan tim baru menyelesaikan lagu dan video klip Untuk Adik saya @haidar.fbagaskara
Awalnya saya merasa ragu karena bagas adalah Anak ber kebutuhan khusus
Tapi setelah kami latihan, saya tertarik dengan musikalitas si bagas, dan cara dia menyimak apa yg saya ajarkan,
Bahkan dia selalu meminta maaf kalo fals/salah dan selalu meminta saya untuk Sabar mengajarinya
(Attitude yang jarang dimiliki orang normal apalagi ABK)
Singkat cerita selesailah lagu&video klip “Karena ku Perxaya”
Respon di Sosmed sangat Baik dan Positif
Tapi jujur saya masih blm puas dgn respon2 sosmed itu karena ya biasalah sosmed ya, blm tentu dari hati.
Akhirnya kemarin 11 desember Bagas dan Teman2 nya Perform di Rumah Dinas Walikota Jambi Dalam Rangka International Disabilities Day (Hari disabilitas)
Ngga sengaja saya lihat Postingan dan Snapgram nya Ibu Walikota Jambi @yulianafasha
Ada bagas Perform, saya Coba tanya, Bun, Gimana Perform si bagas, kami ndak sempat nonton
Alhamdulillah Jawaban dari Bu yuliana positif dan di tambah lagi postingan serta foto2 di snapgram beliau yang membuat saya tersenyum dlm hati
Karena sekali lagi saya bisa membuktikan bahwa
Musik bisa menyampaikan pesan lebih dalam dari sekedar kata2
Foto2 yang saya capture dan di kirim oleh bu yuliana ini lah yang menurut saya penilaian yg Jujur dan tulus dari sebuah karya
Terimakasih @haidar.fbagaskara
Teruslah bermusik saya yakin dengan penjiwaan yg kamu punya,
suatu hari nanti kamu bisa berkembang dan jadi seniman hebat
Silahkan klik Link di bawah ini bagi yang mau Nonton Video klip nya
https://youtu.be/WuEp2WcwLZA

*Jasa Tun Mahathir kepada negara*, 1

*Jasa Tun Mahathir kepada negara*
1. Ade nye KLCC
2. Acara sukan komenwel
3. Ade nye menara maybank / petronas
4. Wujud nye litar sepang
5.Putrajaya
*Jasa pak lah kepada negara*
1. Tergadai pulau batu puteh kepada ??
*Jasa najib kepada negara*
1. Tanah ktm tergadai kepada ??
2. Kapal terbang hilang
3. Kapal terbang kena tembak
4. Enjin kapal terbang hilang
5. Kalah nye bn pade pembangkang
6. Tergadai tanah tudm di sg besi
7. Tergadai tanah kem majidee
8. Kes kapal selam
9. Skandal antantuya
10. Kisah cincin
Jasa hadi awang pada islam.
1. Menanam kebencian sesama islam atas dasar berlainan parti politik..
2.perpecahan umat melayu
3. Perkuda agama untuk kepentingan dunia
4.menyemak benih2 taksub dan fanatik pada lebai
5.mengeluar fatwa sesat sesuka hati
6.mengkafir yang tidak sealiran
7.menjelek islam pada pandangan non muslim
YANG LAIN TAMBAH LAH SENDIRI

*✍? ??Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas wang tunai bernilai berjuta-juta dolar AS hasil tangkapan beberapa pegawai risikan…

*✍? ??Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas wang tunai bernilai berjuta-juta dolar AS hasil tangkapan beberapa pegawai risikan kerajaan, termasuk bekas ketua mereka Datuk Hasanah Abdul Hamid.*
*Sumber memberitahu Malaysiakini, penyiasat SPRM memperoleh maklumat mengenai wang tersebut serta lokasi ia disembunyikan selepas menyoal siasat sejumlah individu yang ditahan.*
*Difahamkan SPRM akan mendedahkan maklumat lanjut mengenai wang tersebut melalui sidang media di ibu pejabat agensi antirasuah itu di Putrajaya hari ini.*
*Semalam, Hasanah – yang diketepikan daripada jawatannya selepas Pakatan Harapan membentuk kerajaan – direman lima hari oleh SPRM bagi membantu siasatan berhubung dana tersebut.*
*Dia – bersama pegawai lain yang masih berkhidmat dengan agensi perisikan di bawah Jabatan Perdana Menteri itu – disiasat mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM 2009 atas tuduhan menyalahgunakan kuasa atau kedudukan.*
*Menurut laporan berita, SPRM sedang meneliti kemungkinan wujud kaitan antara dana berjumlah AS$12 juta itu dengan syarikat pelaburan milik kerajaan, 1MDB.*
*Dana AS$12 juta (RM49.5 juta pada kadar semasa) asalnya didakwa dikhaskan untuk perbelanjaan pilihan raya umum (PRU).*
*New Straits Times melaporkan dana itu dibawa masuk ke negara ini melalui Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada pertengahan April lalu sebagai peruntukan bagi kerajaan BN ketika itu menghadapi PRU ke-14.*
*Nama Hasanah menjadi perhatian pada Julai lalu selepas sepucuk surat yang ditulisnya kepada pegawai kanan Agensi Perisikan Pusat (CIA) dibocorkan.*
*Surat itu dihantar Hasanah – ketika itu menjadi pengarah Pertubuhan Perisikan Luaran Malaysia Malaysian (MEIO) – bagi mendapatkan sokongan AS jika BN menang tipis PRU berkenaan.*

RCML:, Meor Fauzi:, *LONDON MELAMBAI SANG LEBAI, SEGALANYA NANTI BAKAL TERBURAI

RCML:
Meor Fauzi:
*LONDON MELAMBAI SANG LEBAI, SEGALANYA NANTI BAKAL TERBURAI.*
*Koleksi ‘MUDHARAT KECIL’ UmnoBN – 100 hari kerajaan PH*
1. Aset bernilai RM1.04 billion hasil gubahan wang haram dirampas dari rumah Najib/Rosmah.
2. Najib didakwa di mahkamah atas 7 pertuduhan.
3. Najib guna RM7 billion wang negara bayar hutang 1MDB.
4. RM19.2 billion duit refund GST lesap.
5. Najib luluskan gaji Arul Kanda RM5 juta untuk perkhidmatan 6 bulan.
6. Najib bayar RM8.3 billion (88% kos projek) kepada kontraktor China walaupun hanya 13% kerja siap.
7. Najib minta share/komisyen 30% dari syarikat China bagi kelulusan projek2 mega.
8. Bekas Pengerusi PAC mengaku edit repot PAC siasatan 1MDB.
9. Rosmah Mansor tidak diistihar barang kemas kepada jabatan kastam bernilai puluhan juta ringgit.
10. Khazanah rugi RM80 juta kerana gagal dalam bisnes menjual coli dan seluar dalam wanita.
11. Dana LTAT berjumlah RM555 juta digunakan untuk membayar kos 40 buah kamera AES yang menguntungkan 2 kroni Najib.
12. Harga sebenar kamera AES RM25 ribu sebuah, Najib beli harga berjuta sebuah.
13. Perjanjian bodoh dengan syarikat2 China Komunis : nilai projek melebihi kos sebenar & perjanjian tanpa exit clause.
14. LHDN tidak refund RM16.04 billion kutipan lebihan cukai kepada pembayar…wang lesap.
15. Dana reserve Felda RM9 billion hangus.
16. Dana reserve Felcra RM1.5 billion hangus.
17. Dana KWAP RM4 billion hangus ditelan 1MDB.
18. Kapal ‘Equanimity’ bernilai RM1 billion diserahkan kepada Malaysia.
19. Akaun bank Umno pusat & beberapa negeri dibekukan. Akaun bank beberapa pemimpin Umno & Pas dibekukan.
20. Beberapa individu termasuk Najib Razak dilarang keluar negara (senarai hitam Jab Imigresen).
21. Kebanyakan pegawai elit utama kerajaan korup.
22. Beberapa pemimpin tertinggi Umno mahu Najib menjauhi Umno, KJ menyesal pertahankan Najib.
*Jika ini semua adalah ‘mudharat kecil’ hasil kerja kerajaan UmnoBN, maka rakyat tertanya-tanya apakah ‘mudharat besar’ yang kerajaan PH telah lakukan ??*
*Kedudukan agama Islam & keistimewaan kaum Melayu/Bumiputra telah terjamin dalam perlembagaan.*
?
*Kedudukan Raja2 Melayu tidak tergugat.*
*Jadi mengapa Pas mahu bekerjasama dengan pelaku ‘mudharat kecil’ bagi menjatuhkan kerajaan PH ??*
*Adakah kerana Pas kuatir skandal ‘ana tahu…ana tahu’ RM200 juta dibongkar & terdedah kelak ??*
*LONDON MELAMBAI SANG LEBAI, SEGALANYA NANTI BAKAL TERBURAI.*?? ??

Sebetulnya masih ramai yang belum faham kenapa perlu ada takaful

Sebetulnya masih ramai yang belum faham kenapa perlu ada takaful.
Senang je, hakikatnya kita bekerja untuk apa? Bukankah kita bekerja untuk besarkan anak-anak dan tanggung makan minum mereka?
Bayangkan lah kalau kita tak dapat gaji sebulan, macam mana dengan keperluan mereka? Saya bagi anda fikir untuk sebulan je dulu.
Macam mana? Agak-agak lah kalau kita tinggalkan mereka terus ,bagaimana keadaan mereka? Mana tujuan hidup kita untuk menjadi suami yang baik bagi memenuhi keperluan mereka?
Pernah ke kita fikirkan tentang mereka selepas kita takde nanti? Kalau kita tinggalkan anak-anak masih kecil macam mana? Sekarang ni pun kita rasa susah dengan tanggungjawap sebagai pencari nafkah, takkan kita nak serahkan bulat-bula pada isteri bila kita takde nanti?
Fikirkanlah baik-baik. Tak perlulah berada dalam takuk yang sama, ditelan zaman. Dimana kita sentiasa ‘block mind set’ kita apabila sebut pasal takaful sahaja , katakan taknak. padahal faham pun tak.
Kenapa nak berkira sangat untuk ambik plan hibah untuk keluarga? Keluarga tu keluarga siapa ? Mcm2 alasan untuk takaful, Terutama sekali masalah duit. Masalah ni kita kena cari penyelesaian dia,bukan tahu cakap je.
Kalau anda fikir anda boleh, semuanya boleh. Tak mustahil lah sekadar nak keluarkan duit untuk masa depan keluarga.Sudah tentu kita taknak anak-anak susah nanti kan?
Nak cerita masalah ni tak habis, semuanya masalah. Takde anak pun masalah, ada anak pun cakap ada masalah, Takda duit pun masalah, ada duit pun masalah. Cuma cara kita atasi tu yang penting.
Jadi cari lah mana-mana ejen secepat mungkin, sebab mati itu pasti, tapi tarikh kematian itu dirahsiakan. Tidak salah sedikit pun kita buat persediaan untuk mereka, malah dituntut dalam islam supaya kita tinggalkan mereka dalam keadaan baik itu lebih baik daripada kesusahan.
Kenapa dekat takaful? Sebab disini lah tempat paling cepat untuk sediakan kewangan untuk keluarga, kerana pampasan yang akan diberikan nanti adalah hasil daripada sumbangan peserta.
Itu sahaja perkongsian tentang takaful pada malam ini. Imbas semula tujuan kita bekerja, pasti anda tidak berkira2 lagi untuk sediakan satu plan hibah ini untuk mereka. Sesiapa yang mengenali saya dan pernah pegang business card saya segerakanlah. Kerana saya tidak mahu suatu hari nanti ,ahli keluarga anda hubungi saya bertanya kan takaful yang anda ambik dengan saya dengan satu harapan .
sekian,
Muhammad aiman
0139311634

•SETIAP PERKARA MENJADI SANGAT PENTING MENGIKUT TEMPAT DAN KEADAAN

•SETIAP PERKARA MENJADI SANGAT PENTING MENGIKUT TEMPAT DAN KEADAAN..•
@Tandas paling penting ketika emergency bila mahu buang air. Bayar RM10 pun tak mengapa asalkan dapat lepaskan hajat.
@Stesen minyak penting time minyak dah lampu merah dan tinggal 3 km je before padam. Bayar seliter RM3 pun tak mengapa ketika itu.
@Air mineral orang tak pandang sekarang ni. Harga pun RM3 je. Tapi cuba kalau kita semua stranded di padang pasir and orang badwi lalu jual air mineral sejuk sebotol, RM100 pun sanggup beli.
Begitu juga dgn TAKAFUL. Masa kita tengah happy, ada duit,sehat memang rasa mcm tak ada function, tapi time ada emergency kematian,kemalangan, penyakit maka time tu kita tahu penting atau tidak.
#prubsntakaful

03Oct2018/Selangor, Al-fatihah buat 6 ahli bomba yang meninggal lemas ketika search n rescue seorang murid tingkatan 5 terjatuh dalam lombong di La…

03Oct2018/Selangor
Al-fatihah buat 6 ahli bomba yang meninggal lemas ketika search n rescue seorang murid tingkatan 5 terjatuh dalam lombong di La Cottage Putra Perdana.
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera YAS Dato’/Tuan.
ANGGOTA PASUKAN PPDA JBPM SERAMAI 6 ORANG LEMAS KETIKA OPERASI MENCARI DAN MENYELAMAT DI AIR
Alamat: Lombong Taman Putra Perdana Berhampiran Perumahan Lokatish, Selangor
Mangsa: 7 orang (6 pegawai PPDA, 1 awam)
Balai Terlibat: BBP Cyberjaya, BBP Shah Alam, BBP Pelabuhan Klang
Pegawai Operasi: PBK II Nik Mustafa
Catatan: Kejadian melibatkan seorang lelaki terjatuh kedalam lombong. Mangsa belum dijumpai dan terdapat 6 orang pegawai bomba (PPDA) dilaporkan lemas ketika menjalankan operasi pencarian mangsa. Kesemua pegawai tersebut berjaya dinaikkan ke atas dan pasukan Perubatan yang berada dilokasi membuat CPR untuk menyelamatkan kesemua anggota PPDA yang lemas tetapi kesemua 6 orang pegawai bomba disahkan meninggal dunia. Maklumat kejadian akan kemaskini dari masa ke semasa.
Sekian. Terima kasih.
Pegawai Bertugas PPO.

03Oct2018/Selangor, Al-fatihah buat 6 ahli bomba yang meninggal lemas ketika search n rescue seorang murid tingkatan 5 terjatuh dalam lombong di La…

03Oct2018/Selangor
Al-fatihah buat 6 ahli bomba yang meninggal lemas ketika search n rescue seorang murid tingkatan 5 terjatuh dalam lombong di La Cottage Putra Perdana.
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera YAS Dato’/Tuan.
ANGGOTA PASUKAN PPDA JBPM SERAMAI 6 ORANG LEMAS KETIKA OPERASI MENCARI DAN MENYELAMAT DI AIR
Alamat: Lombong Taman Putra Perdana Berhampiran Perumahan Lokatish, Selangor
Mangsa: 7 orang (6 pegawai PPDA, 1 awam)
Balai Terlibat: BBP Cyberjaya, BBP Shah Alam, BBP Pelabuhan Klang
Pegawai Operasi: PBK II Nik Mustafa
Catatan: Kejadian melibatkan seorang lelaki terjatuh kedalam lombong. Mangsa belum dijumpai dan terdapat 6 orang pegawai bomba (PPDA) dilaporkan lemas ketika menjalankan operasi pencarian mangsa. Kesemua pegawai tersebut berjaya dinaikkan ke atas dan pasukan Perubatan yang berada dilokasi membuat CPR untuk menyelamatkan kesemua anggota PPDA yang lemas tetapi kesemua 6 orang pegawai bomba disahkan meninggal dunia. Maklumat kejadian akan kemaskini dari masa ke semasa.
Sekian. Terima kasih.
Pegawai Bertugas PPO.

Mohon pandangan kawan-kawan, Saya ada kawan yang sudah berkahwin

Mohon pandangan kawan-kawan
Saya ada kawan yang sudah berkahwin..
suami isteri bekerja.
Isterinya kerja kilang.
tapi selalu balik lewat alasannya OT..
kadang-kadang yang peliknya kena
travelling 2-3 hari.
Baru2 ni tahun baru pun kena kerja.
Pelik, takkan tak ada cuti,
Apabila di rumah asyik main
handphone.
Sebelum ni tak ada password..
sekarang dah ada password bagai.
Bila minta pattern password,
tak bagi.
Bila telefon berdering, dia pergi jauh² untuk angkat telefon tu.
Satu hari tu kawan saya ni plan nak intai bini dia dekat tempat kerja.
Dia pinjam motor kawannya supaya isterinya tak perasan kelibat dia.
Masalahnya, motor kawannya tu dah la uzur selalu semput-semput. Huhu!
Nak jadi cerita..
dalam dia tunggu-tunggu tu,
sebuah kereta Myvi baru sampai.
Di dalamnya nampak seorang lelaki.
Tiba-tiba keluar kelibat isteri dia dari kilang tu dan terus saja masuk ke dalam kereta tu. Kawan saya ni buat-buat la berlakon supaya isteri dia tak perasan.
Bila Myvi tu dah gerak terus kawan saya ni start motor dan kejar kereta tu tapi tersenggut-senggut pula motor tu.
Tiba-tiba, nak jadi cerita,
enjin motor tu mati pulak..
tak pasal-pasal dia ketinggalan
jauh dari Myvi tu.
Jadi, nak tanya korang..
apa yang perlu dibuat, ya..
plagnya ke yang rosak atau
karburatornya?
Sebab bila cuba start tak mau hidup pulak..
dah try buka plag,
nampak okey jer
minyak pun penuh lagi..
roadtax insurans semua hidup lagi! k?
Kenapa, ye?
Sapa ada kenal pomen motor.
boleh pm
Jangan marah ye..
Kita pon terkeno???