Sekian lama tak buat! Sekali sekala apa salahnya

Sekian lama tak buat! Sekali sekala apa salahnya. Masa anak 1st tak jaga badan elok2. Sekarang dok berasa lain macam dah. So kena mula balik jaga badan.
———————————————Bertungku.Selain bengkung dan rawatan lain yang dilakukan untuk melegakan dan menegangkan kembali otot-otot yang longgar.
Bertungku juga penting dalam proses mengembalikan kesegaran dan mengecutkan rahim.Paling penting bagi wanita adalah ia dapat mengembalikan bentuk tubuh badan ke asal!

Apa Itu Bertungku
Amalan bertungku merupakan satu amalan tradisional yang penting ketika tempoh berpantang untuk merawat tubuh badan dengan menggunakan suatu alat yang digunakan untuk memanaskan tubuh badan seperti batu. Tidak lengkap berpantang sekiranya tidak bertungku.
Amalan bertungku merupakan satu amalan yang terpenting dan perlu diamalkan oleh setiap ibu bersalin kerana ia mempercepat proses penyembuhan luka diperanakan. Mereka yang bertungku akan dapat merasakan kesan positif kerana apabila sedang bertungku darah nifas akan keluar lebih banyak dari biasa dan ini akan mempercepatkan kering darah nifas serta membantu agar darah kotor tidak tertinggal di dalam rahim.

Tempoh Bertungku
Amalan ini sebaik-baiknya dijalankan selama tidak kurang dari 45 minit pagi dan petang dan berlangsung selama tempoh berpantang atau lebih.
Pada peringkat awal pantang ibu bersalin perlu mendapat bantuan orang lain untuk menyediakan tungku seperti membakar dan membalut tungku.
Peralatan Bertungku
Batu Tungku
Batu tungku ialah sebiji batu sungai dengan bentuk, saiz , struktur dan berat yang tertentu. Berat batu lebih kurang dua kilogram dan bentuk yang paling sesuai bagi ibu lepas bersalin ialah bujur seperti bentuk telur ayam.
Batu tungku akan dipanaskan di atas api lebih kurang 15 minit dengan api yang sederhana mengikut saiz batu. Kemudiannya ia dibungkus dengan daun herba seperti daun mengkudu, kantan, lengkuas dan sebagainya serta sehelai kain atau tuala bagi mudah dipegang semasa proses bertungku dijalankan.
Golongan Yang Memerlukan Proses Bertungku
Wanita-wanita selepas melahirkan anak atau ketika berpantang bagi merawat serta memulihkan tubuh badannya sewaktu proses bersalin
Digunakan oleh warga tua dan individu untuk mengurangkan rasa sengal sengal badan.

Kebaikan Bertungku
Mengecutkan sistem peranakan wanita dengan cepat
Mengelakkan buasir
Memecah lemak badan
Menyegarkan badan
Membaik pulih sistem urat saraf
Dapat menghangatkan badan ibu, membuang angin
Mengecutkan urat yang kembang selepas bersalin
Memperbetulkan serta melancarkan perjalanan darah
Memecahkan lemak
Mengembalikan tubuh badan kepada keadaan asal

Bahagian Badan Yang Perlu Ditungku
Bahagian Peranakan
Tujuan bertungku di bahagian peranakan ini adalah untuk mengecutkan peranakan yang membesar sewaktu mengandung. Peranakan juga perlu dinaikkan ke atas dengan amalan bertungku dengan menolak bahagian rahim dari bawah sehingga menghampiri bahagian pusat. Dan proses ini hanya boleh dilakukan oleh orang yang mahir untuk mengelakkan kemudaratan.
Sekiranya peranakan tidak dinaikkan,ia akan menyebabkan perut menjadi buncit dan rasa tidak selesa, seolah-olah ada benda menonjol yang hendak keluar dari faraj. Lakukan proses bertungku di bahagian ini selama 25 minit.

Bahagian Badan
Bertungku di bahagian ini seperti bahagian dada, ulu hati, tengkuk, ketiak dan belikat hendaklah dilakukan ketika ibu dalam keadaan berbaring. Tungku diletakkan di sekitar buah dada, supaya darah mengalir dengan baik dan juga membolehkan air susu keluar dengan lancar. Selepas itu barulah beralih ke bahagian ulu hati untuk memecahkan angin di bahagian perut dan ulu hati.
Lakukan selama 5 – 10 minit sahaja.Proses bertungku diteruskan di bahagian ketiak kanan dan kiri, bahagian belikat kanan yang kemudiannya dipindahkan ke bahagian kiri selama beberapa minit.
Di bahagian tengkuk pula, proses bertungku dilakukan dengan meletakkan tungku di bawah tengkuk seperti orang berbantal. Bahagian ini perlu ditungku untuk memulihkan perjalanan darah di bahagian kepala dan leher.
Bahagian Bawah
Bertungku di bahagian betis,paha, punggung, pinggang, pelipat, pergelangan kaki dan tapak kaki ini memerlukan masa antara 15 – 20 minit pada setiap bahagian.
Pada bahagian terakhir, iaitu di tapak kaki, kaki dirapatkan menjadi satu kemudian digerakkan ke hadapan dan ke belakang, atau dengan mengolek-golekkan tungku ke hadapan dan ke belakang sekiranya tungku itu berbentuk bujur atau bulat. Biarkan tungku berada di bahagian ini sehingga sejuk.
Kesimpulan
Sememangnya amalan bertungku ini elok diamalkan oleh si ibu semasa dalam proses berpantang untuk mengembalikan bentuk badan anda yang asal. Walaupun demikian, membakar tungku perlu dilakukan oleh orang lain kerana ia merupakan kerja berat bagi seseorang ibu yang baru bersalin.
Namun, dengan adanya tungku-tungku moden di pasaran, mungkin sedikit sebanyak dapat mengurangkan beban bagi si ibu.
Faten Farahin Sallehudin

Owner Spa nak pakai COFFEE SCRUB untuk pelangggan yang datang ke spa untuk buat rawatan kesihatan

Owner Spa nak pakai COFFEE SCRUB untuk pelangggan yang datang ke spa untuk buat rawatan kesihatan. Wow!!
#coffeescrubykaffrian memang lain dari yang lain. Halus dia lain macam. Sekali pakai tak puas mesti nak ulang pakai lagi.
Satu botol, satu keluarga boleh pakai. Banyak manfaat plak tu. Siapa belum cuba baik beli sekarang. Tengah promosi ni.. huhu.
.
.
7 Kelebihan Coffee Scrub
Kopi merupakan salah satu jenis minuman dari biji tanaman kopi yang diproses melalui pengolahan. Kopi mengandungi kandungan asam buah, asam organik, magnesium, potasium dan zat besi yang baik untuk tubuh badan. Di samping itu, kopi bukan sahaja untuk kesihatan tubuh malah kopi juga bermanfaat untuk kecantikan wajah, kulit dan rambut. Mari kita mendalami dan memahami kelebihan coffee scrub.
Mencerahkan kulit
Ramai gadis tergila-gilakan produk kecantikan yang mampu mencerahkan kulit. Well, siapa yang tak nak cantik, putih dan flawless kan? Namun, kebanyakan produk kecantikan wajah mengandungi kandungan kimia mercury yang tinggi dimana ia boleh merosakan kulit dan sekali gus menyebabkan skin breakout yang sangat teruk. Dengan kebaikan coffee scrub yang tidak mengandungi bahan kimia, biji kopi yang dah dihancurkan boleh mencerahkan kulit yang kusam dan tidak bermaya. Jadi, anda boleh menggunakan produk ini tanpa ragu-ragu.
Menanggalkan sel-sel kulit mati
Salah satu kelebihan coffee scrub ialah menanggalkan sel-sel kulit mati. Sel kulit akan menjana semakin kita melangkau usia dan oleh itu semakin lambat kulit baru untuk dijana. Sel kulit yang mati tidak dapat mengelupas dan digantikan mnyebabkan kulit wajah nampak lebih kusam dan tidak sihat. Selain itu, pengumpulan sel kulit mati boleh menyebabkan pori tersumbat dan membuatkan kulit lebih berminyak. Dengan melakukan coffee scrub, ia mempunyai butiran tekstur yang kasar dimana ia boleh menanggalkan sel mati yang wujud di kulit wajah.
Menegangkan kulit
Penuaan kulit juga menjadi salah satu masalah wajah. Kedutan, garisan halus ialah tanda penuaan yang membuat kita berasa tua dan tidak yakin untuk berhadapan dengan orang ramai. Oleh itu, salah satu fungsi coffee scrub ialah menegangkan kulit wajah dan mampu mengembalikan kulit yang berkedut kepada kulit yang sihat dan tegang. Caffein dari coffee scrub juga boleh membuang selulit jika di sapu pada kulit.
Menghitamkan rambut
Hitamkan rambut? Biar betul? Ya betul! Jangan ingat coffee scrub ini untuk kulit muka sahaja. Penjagaan rambut juga amat penting kerana rambut itu mahkota perempuan. Betul tak? Lumurkan coffee scrub pada rambut dan let it do it’s work. Coffee scrub bukan sahaja boleh menghitamkan rambut tapi boleh melebatkan rambut pada waktu yang sama. Bagi mereka yang ada masalah rambut gugur, boleh cuba coffee scrub. Ia organik sudah tentu tiada bahan kimia yang kita sendiri tidak tahu kandungan kan?
Mengurangkan mata bengkak
Masalah eye-bag atau dikenali sebagai panda eyes paling kita tidak suka. Selain menampakkan muka sembab dan tidak maya, ia juga mmbuat kita sukar untuk menutup kesan lebam di bawah mata dengan concealer atau alat solek yang lain. Dengan coffee scrub, yang mengandungi caffeine, ia boleh mengecutkan saluran darah dan sekaligus mengurangkan bengkak bawah mata. Lumurkan sedikit dibawah mata dan amalkan selalu untuk dapat kesan efektif.
Menghilangkan bau badan
Ketiak masam, hapak, tengik dan busuk? Alahai, masalah ini paling digeruni baik lelaki dan perempuan tapi lagi-lagi perermpuan lah. Bayangkan anda sudah cantik bersolek, bergaya tiba-tiba ada orang tegur badan anda berbau. Malunya!!! Selalunya, badan berbau ini berpunca bakteria yang terperangkap dibawah ketiak. Seharian peluh dirembeskan dalam keadaan tertutup dibawah ketiak sudah pasti bakteria mula mengumpul dan terhasil lah bau yang tidak menyenangkan orang sekeliling. Kopi memang terkenal dengan meneutralkan bau jenis ini. Jadi, gunakan coffee scrub ni dan gosok di bahagian yang berbau itu. Habis tanggal lah nanti bau dan daki-daki yang melekat tu.
Menghilangkan selulit
Selulit dibahagian peha, punggung, dada, perut di bawah lengan amat tidak menyenangkan kita. Keyakinan untuk berpakaian lebih menonjol seperti skirt, sleveless merundum dek kerana selulit yang tidak sedap mata memandang. Coffee scrub yang mempunya kandungan caffeine bleh membantu melancarkan peredaran darah sekaligus menstimulasikan lapisan kulit dan meratak lemak dalam kulit.
Hotline : 011-14465754
Kaffrian

Tua tua TUN M

Tua tua TUN M..
TUN M tak pernah lagi scan otak..
TUN M bercakap tak pernah melalut.
TUN M tak pernah mencarut atau memaki.
Muda muda tuan haji hadi..
Hadi pernah scan otak kerana ada masalah
Kesihatan..
Hadi suka cakap merapu sana sini ( kejap nak bentang hudud.kejap tidak.)
Hadi suka memaki menipu dan sebagainya.
Disini sebanarnya TUN M dan hadi awang.
Siapa yang nyanyuk dan tidak layak untuk
Jadi perdana menteri malaysia.
Kita bercakap dengan fakta..
Jika kita selidik record rawatan
Kedua dua pemimpin ni..

Terima Kasih YBM Tengku Razaleigh Hamzah atas kesudian merasmikan Mesyuarat Agung Berkelompok SK Sri Wangi, SK Sri Wangi 2 dan SK Gua Musang

Terima Kasih YBM Tengku Razaleigh Hamzah atas kesudian merasmikan Mesyuarat Agung Berkelompok SK Sri Wangi, SK Sri Wangi 2 dan SK Gua Musang. Hepi Besday KU…
YBM TRH tekankan soal kejayaan suatu tamadun itu bergantung pada tahap pendidikan rakyatnya. Pendidikan dapat merubah rupa desa menjadi kota dan pekan menjadi Bandar.
Laporan Razak jelas menitikberatkan soal pelajaran yang boleh menjadi fungsi penyatuan kaum dalam negara kita.
Tahniah juga buat Zamzani Harun yang dipilih semula sebagai YDP PIBG SK Sri Wangi 2. Moga terus komited membawa kejayaan buat anak-anak disekolah ini.
1.4.2018@4ptg
#inilahmasanya
#KPeneranganGM

Syabas dan Tahniah buat MAYC MELAKA

Syabas dan Tahniah buat MAYC MELAKA.
Peralihan Kepimpinan dari Sdr Nasrul Bin Ahmad kepada Sdr Asrul Khan berlaku dengan penuh kemurnian.
Terima kasih kpd YB Datuk Hasan bin Abdul Rahman ADUN Sg. Rambai yg hadir merasmikan AGM serta kehadiran Sdr Mohd Ridhwan Presiden MGBM menambahkan semangat kebeliaan buat Negeri Melaka.
Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kpd seluruh ahli MAYC Negeri Melaka yg senantiasa menyokong kepimpinan MAYC Kebangsaan sejak dari dahulu.
Turut diumumkan Parlimen Jasin sebagai tumpuan MAYC Melaka dalam PRU nanti. Inn sha Allah, kami bersedia!
30.3.2018@9mlm
#inilahmasanya
#MyMAYC
#BersatuMaju

BANGUNLAH MELAYU !!!, JANGANLAH DIPERBODOHKAN !!!, Telah termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan bahawa setiap rakyat Msia bebas memileh parti…

BANGUNLAH MELAYU !!!
JANGANLAH DIPERBODOHKAN !!!
Telah termaktub didalam Perlembagaan Persekutuan bahawa setiap rakyat Msia bebas memileh parti politik yang mereka ingini. Dan sekiranya sesiapa menolak UMNO/PAS, bukanlah ia menjadi satu kesalahan undang-undang. Menolak UMNO/PAS tidak sesekali akan mengurangkan kemelayuannya, tidak akan mencacatkan kecintaan terhadap negara dan ianya juga tidak akan mencemarkan keagamaannya.
Melayu bukanlah hakmilek UMNO/PAS utk dimonopoli dan dimanipulasi atau mempunyai hak mutlak terhadap perpaduan Melayu. Punca utama perpecahan Melayu adalah budaya UMNO/PAS yg ingin memenjarai minda Melayu. UMNO/PAS amat condong kepada sistem autokratik dan menyemai mentaliti taqlid buta terhadap ahli-ahli nya. Apakah UMNO/PAS ingat Melayu adalah kawanan lembu yang boleh dipaksa mengikut rentaknya? Susah sampai masanya meninggalkan UMNO, parti penunggang bangsa dan PAS, parti penunggang agama..
Kerajaan hanyalah satu wadah yang melaluinya, rakyat mencapai pelbagai matlamat untuk kebaikan dan kepentingan bersama. Ianya juga bukanlah sesuatu entiti yang menekan atau menindas rakyatnya!
Apa yang Melayu akan hilang dengan menolak UMNO/PAS? Mereka akan hanya melenyapkan rantai yang selama ini memenjarai minda mereka.
Sudah sampai masanya Melayu menyedarkan pemimpin-pemimpin UMNO/PAS siapa tuan sebenar yang membayar gaji mereka. Pemimpin-pemimpin politik mestilah menrealisasikan aspirasi rakyatnya, bukannya untuk dieksploit dan dimanipulasi untuk kesenangan mereka

Majlis Bakti Disanjung Budi Dijunjung sempena persaraan Puan Robanah Binti Omar

Majlis Bakti Disanjung Budi Dijunjung sempena persaraan Puan Robanah Binti Omar.
Turut bersama Mantan Presiden MAYC Kebangsaan Saudara Mustaffa Mat Arof , Setiausaha Agung MAYC Kebangsaan Cik Wan Khatijah Shavouroza Dato’ Mior Idris dan Bendahari MAYC Kebangsaan Saudara Mohd Irman Mohd Din.
Puan Robanah mula berkhidmat di MAYC Kebangsaan pada tahun 1986 dan telah menabur bakti dan jasa dibawah kepimpinan 5 orang Presiden MAYC Kebangsaan.
MAYC Kebangsaan mengucapkan Selamat Bersara kepada Puan Robanah Binti Omar, semoga beliau Terus Dirahmati Allah Taala dan sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik untuk menempuh hari-hari mendatang.
20.3.2018@12.30 t.hari
#inilahmasanya
#MyMAYC

Syabas dan Tahniah buat MAYC Kelantan yang diterajui oleh Ir Meor Shamshir, Zuraihah Muhammad dan Mohd Hakimi kerana telah berjaya dengan sempurnanya…

Syabas dan Tahniah buat MAYC Kelantan yang diterajui oleh Ir Meor Shamshir, Zuraihah Muhammad dan Mohd Hakimi kerana telah berjaya dengan sempurnanya AGM MAYC Negeri serta Gemilangnya Sambutan Hari Keluarga MAYC KELANTAN.
AGM MAYC Kelantan telah dirasmikan oleh Pengarah JBS Negeri En Mod Nadzri…Tq Sir!
Ribuan hadir waktu siang dan malam dalam menjayakan Himpunan Keluarga MAYC yang telah dirasmikan oleh Datuk Ramzi Ab Rahman KUB K.Krai, ADUN Dabong merangkap Setpol Dato’ Seri Hishamuddin Tun Hussein.
Terima kasih pada semua Team MAYC KELANTAN terutamanya MAYC Kuala Krai ….anda memang Awesome!!! Kekalkan ikatan kekeluargaan dan Setiakawan sesama kita.
Saya Yakin MAYC KELANTAN terus unggul dan cemerlang pada masa-masa akan datang.Difahamkan ada 7 Program MEGA yang bakal dilaksanakan pada Tahun ini.
Tahniah…Tahniah….jangan lupa Tambah Keahlian Kelab dan Mencungkil Striker-Striker baru buat MAYC. Kumpulkan seramai mungkin GU-MAYC….
#inilahmasanya
#MyMAYC

Cina dapigs ni mmg babi

Cina dapigs ni mmg babi..elok2 dh berkenan sebijik motor..time nk kira harga dia pi sebut lbh kurang mcmni..
Harga xxx xxx
Tambah xxx duit Najib..erkkk..dgq ja yg tu aku dh hangin..pastu cool lg dengaq sampai habis dia kira figure dgn insuran semua..habis ja aku ckp kt dia dgn muka dh panas..sorry laa..td aku mmg nk beli tp bila hg sebut duit najib aku mmg angin..aku org kerajaan jd hg silap byk ckp mcm tu kt aku..nk berniaga bt cara nk berniaga ..hg sebut gst aku ok lg tp knp sebut duit najib..dh gelabah dia ckp konon semua org wajib byr cukai..siap aku ceramah kt dia..teruih aku blah..helloooo it’s my money anyway..

kita tidak boleh jemu utk mengajar sibodoh dan sibebal

kita tidak boleh jemu utk mengajar sibodoh dan sibebal..maafkan mereka..
kali ini mummy hanya jwb isu memenjarakan staff bank singapore
Apa Kaitan Yeo Jiawei, BSI Singapura & 1MDB?
Kenapa Yeo Jiawei yang dihukum 30 bulan penjara, bukan Arul, mahupun Jho Low, apatah lagi Najib?
1. Ramai yang bertanya kenapa bekas pegawai BSI Bank Singapura, Yeo Jiawei dihukum 30 bulan oleh mahkamah Singapura baru-baru ini.
2. Jawapannya – Yeo dihukum di atas kesalahannya CUBA MEMPENGARUHI SAKSI-SAKSI UTAMA yang disiasat oleh Jabatan Hal Ehwal Komersil (CAD) Singapura dalam siasatan kes penggubahan wang haram
3. Terdapat sekurang-kurang 4 kesalahan undang-undang yang dilakukan oleh Yeo. Bagi setiap kesalahan, Yeo boleh dihukum penjara selama 3 setengah tahun dan didenda. Yeo menghadapi 7 lagi pertuduhan atas kesalahan penipuan, pemalsuan maklumat dan penggubahan wang yang akan dibicarakan pada bulan April 2017.
4. Yeo pertama kali disoal siasat oleh CAD dalam bulan Oktober 2015 dan ditahan pada 17 Mac 2016. Selepas dibebaskan atas ikat jamin, Yeo telah menghubungi saksi-saksi utama kes ini dan meminta mereka menyembunyikan bukti-bukti kesalahan jenayah yang dilakukannya.
5. Antara kesalahan-kesalahan yang dilakukan Yeo adalah seperti berikut:-
i. Dalam bulan Mac 2016, Yeo telah bertemu rakan firma Samuel Goh Sze-Wei dan Penyelia BSI meminta mereka berbohong kepada pihak polis bahawa dana yang dipindahkan oleh Goh ke dalam akaun syarikat Bridgerock Investment dan GTB Investment Ltd adalah merupakan pelaburannya.
ii. Meminta kedua mereka menyembunyikan cerita sebenar terlebih dulu sehingga pihak penyiasat menunjukkan bukti-bukti yang ada
iii. Meminta Pengurus Perhubungan Amicorp Group, Jose Renato Carvalho Pinto dari datang ke Singapura bagi mengelakkan dari di soal siasat oleh CAD. Dia juga meminta Pinto melupuskan komputer bimbit yang mengandungi bukti urus niaga haramnya dengan syarikat tersebut.
iv. Meminta Pinto mengarahkan Aloysius Mun, seorang pekerja Amicorp Group, untuk mengaku tidak mengetahui mengenai urus niaga Yeo dengan syarikat tersebut jika ditanya oleh CAD
6. Kenapa bukan Arul Kanda atau Najib Razak yang dihukum? Jelas fakta kes membuktikan kesalahan-kesalahan ini dilakukan oleh Yeo dan tiada kena mengena dengan Arul dan Najib.
7. Adakah yang disiasat dan dibicarakan ini dana 1MDB? Berdasarkan fakta kes setakat ini, siasatan dan perbicaraan ini bukan ke atas dana 1MDB tetapi lebih merupakan siasatan ke atas BSI Bank Singapura dan dana yang berada di bawah kawalan BSI Bank. sumber wakeup malaya